In een uitverkochte Maaspoort is Wout van Eeuwijk van Pure Ingredients uitgeroepen als winnaar van de Lodewijk van de Grinten ondernemersprijs 2019.
Het was de 10e editie van het evenement dat inmiddels is uitgegroeid tot een van de belangrijkste zakelijke netwerk-events in Groot-Venlo. De presentatie van deze feestelijke avond was in handen van Lex Uiting, die op ontspannen wijze de genomineerde ondernemers, Frans Cremers, Guus Treuen en de uiteindelijke winnaar Wout van Eeuwijk interviewde.
Gouverneur Theo Bovens was aanwezig, de prijs, een kunstwerk van Anja van Rijen, werd onthuld en er waren live-optredens van de cd ‘Kersmis in Venlo’. Nadat de voorzitter van de jury, Tjebbe Smit, het juryrapport had voorgelezen, maakte burgemeester Antoin Scholten de winnaar bekend. Na een spectaculaire lasershow, stond Wout van Eeuwijk uiteindelijk in de spotlights.
De afgelopen maanden vond er een vriendschappelijke competitie plaats tussen de ondernemers, waarbij de pitch bij het nominatie-evenement, de aangeleverde bedrijfsinformatie en de bedrijfsbezoeken van de jury de basis vormden om de uiteindelijke winnaar te bepalen. Bij de verkiezing speelde ook het thema van dit jaar een belangrijke rol: ‘Voeding, Creatie en Innovatie’. Een thema gebaseerd op de speerpunten van Regio Venlo: Agrofood, Logistiek en Maakindustrie, met een duidelijke link naar de circulaire economie en voortdurende innovatie.
Sinds 1993 is Wout van Eeuwijk (1945) eigenaar van Pure Ingredients, met productielocaties in Venlo en Kaldenkirchen en ruim 200 medewerkers. Pure Ingredients is marktleider in de wereld van halal food en het aanbod is inmiddels uitgegroeid tot een breed scala aan wereldse smaken, onder de merknamen Mekkafood en Lekker&Anders.
De prijs is een initiatief van de Stichting Lodewijk van der Grinten Ondernemersprijs, waarin LLTB Venlo-Horst, MKB Limburg, Ondernemend Venlo en de gemeente Venlo samenwerken. Een deskundige jury beoordeelt de genomineerden onder andere op ondernemerschap, oog voor duurzaamheid en bijdrage aan de Venlose samenleving.
Het grote draagvlak onder partners, sponsoren, founders en bezoekers zorgt ervoor dat de uitreiking van de prijs inmiddels is uitgegroeid tot een gerenommeerd evenement binnen het Venlose bedrijfsleven. Maar liefst 40 bedrijven en organisaties ondersteunen dit jaar de organisatie van de Lodewijk van der Grinten Prijs.
Bekijk hier alle foto's van het sponsordiner en de uitreiking.
(foto's: Constance Jentjens)
Bekijk hier de video compilatie van dit event (Halo Media).
Wout van Eeuwijk (Pure Ingredients)
Wout van Eeuwijk is geboren in Amsterdam (1945) en kreeg in 1964 een standplaats op de markt in Venlo. Hij verkocht er bananen, een toen voor veel mensen onbekende fruitsoort en stond later bekend als de `Bananenkoning`.
In 1980 vervolgde hij zijn carrière bij Ludwig aus Venlo, waar de focus op de Duitse consument werd gelegd. Na zijn carrière bij Ludwig aus Venlo leerde Wout van Eeuwijk nog een andere doelgroep kennen. Het was de tijd waarin Nederland verschillende nieuwkomers mocht verwelkomen, eerst uit Zuid-Europa en daarna ook uit Noord-Afrika. Wout merkte al snel op dat deze ‘nieuwe Nederlanders’ uit geloofsovertuiging andere eisen stelde aan onder andere levensmiddelen. Hij besloot zich te gaan richten op smaken en gerechten uit de internationale keukens. Sinds 1993 is Wout van Eeuwijk eigenaar van Pure Ingredients, met productielocaties in Venlo en Kaldenkirchen en ruim 200 medewerkers. Pure Ingredients is marktleider in de wereld van halal food en het aanbod is inmiddels uitgegroeid tot een breed scala aan wereldse smaken, onder de merknamen Mekkafood en Lekker&Anders.
Wat is de link naar het thema van de Lodewijk van der Grinten Prijs van dit jaar: Voeding; Creatie & Innovatie?
‘Met onze producten spelen we continu in op de veranderende eetgewoonten en behoeften van een maatschappij die constant in beweging is. Een wereld waarin het gemak van lekker eten in één adem wordt genoemd met verantwoord, smaakvol en divers’.
Sterke punten in de strijd om de Lodewijk van der Grinten Prijs?
‘Laat ik voorop stellen dat ik blij verrast ben dat ik genomineerd ben voor deze mooie prijs. Het doel van Pure Ingredients is om smaken uit te wisselen tussen verschillende culturen om op die manier de culturen dichter bij elkaar te brengen. Ik geef graag iets terug aan de maatschappij en doe het bij voorkeur anders dan anderen.’