Over de prijs

Iedere tweede dinsdag in december wordt de Lodewijk van der Grinten Ondernemersprijs uitgereikt. De Ondernemersprijs is vernoemd naar Lodewijk van der Grinten (1831 – 1895), de oprichter van het voormalige Océ, het huidige Canon Production Printing. Dit bedrijf is uitgegroeid tot een van de grootste economische krachten in Venlo. Onze naamgever symboliseert daarmee onze missie en als voorbeeld van maatschappelijk verantwoord ondernemerschap.

Lodewijk-van-der-Grinten.jpg Lodewijk-van-der-Grinten.jpg

Lodewijk van der Grinten

Apotheker aan de Steenstraat in Venlo

De Prijs

Iedere tweede dinsdag in december wordt de Lodewijk van der Grinten Ondernemersprijs uitgereikt. De Ondernemersprijs is vernoemd naar Lodewijk van der Grinten (1831 – 1895), de oprichter van het voormalige Océ, het huidige Canon Production Printing. Dit bedrijf is uitgegroeid tot een van de grootste economische krachten in Venlo. Onze naamgever symboliseert daarmee onze missie en is een voorbeeld van maatschappelijk verantwoord ondernemerschap.

Lodewijk van der Grinten, apotheker aan de Steenstraat in Venlo onderscheidt zich als een inventieve wetenschapper. Hij is actief in het verbeteren van drinkwater en ontwerpt een toestel voor het filteren van verontreinigd water. De scheikundige achtergrond van Lodewijk laat zich gelden wanneer hij in 1871 een onderzoek begint naar de productie van boterkleursel. In 1877 lukt het Lodewijk zijn product op grotere schaal te fabriceren en te verkopen aan de boter- en margarinehandel.

Wanneer boterhandelaar en margarinefabrikant Anton Jurgens uit Oss in persoon naar Venlo komt om het recept van Lodewijks boterkleursel te kopen, is het zijn vrouw Lieske die zegt: “Is hij daar zelf voor naar Venlo gekomen? Dan moet je het niet verkopen, dan kun je er geld mee verdienen”. Lodewijk volgt haar advies, en gaat zijn boterkleursel zelf produceren. Zo heeft Lieske de aanzet gegeven tot het latere wereldconcern.