Henk Vossen

Henk Vossen

Henk Vossen (1945) is DGA en CEO van de Helichem Groep en telg uit een bekende Tegelse sigarenmakersfamilie. Henk heeft drie kinderen: Jasper, Saskia en Floor. Jasper en Floor zijn ook actief binnen het bedrijf.

In 1980 nam Henk Vossen Zonnebloem Chemie in Brunssum over. Een kleine producent van reinigingsproducten met 2 werknemers. Na een reeks innovaties en acquisities in de jaren 80 en 90,  landde het bedrijf via Reuver in Belfeld en groeide uit tot een onderneming  van zo’n 10 bedrijven, die zich voornamelijk bezighouden met de ontwikkeling en productie van reinigings- en onderhoudsproducten onder private label en handel in etherische oliën. Dit gebeurt zowel voor de professionele- als voor de consumentenmarkt. In 1998 werd de naam gewijzigd in het beter passende Helichem (Helianthus = Zonnebloem). De Groep heeft naast haar hoofdkantoor in Belfeld vestigingen in Landgraaf en Kerkrade. Er werken inmiddels zo’n 140 mensen.

In elk huishouden en in menig bedrijf in Nederland is wel een Helichem product te vinden. Wie kent niet de reinigingsproducten van bijvoorbeeld Leifheit of Bruynzeel?  Ook vele huismerken van grote retailers als Albert Heijn en Jan Linders evenals van vele schoonmaakbedrijven worden door de Helichem Groep geproduceerd.

Helichem staat midden in de Venlose samenleving en is naast hoofdsponsor van de Tegelse Hockey Club ondersteuner van enkele tientallen Venlose verenigingen en evenementen.

Henk Vossen is co-founder van een internet startup in de automotive en naast zijn ondernemerschap actief op diverse sociaal- maatschappelijke terreinen zoals onder andere:

  • Bestuurslid Nederlandse Vereniging van Zeepfabrikanten.
  • Supporting Corporate Member A.I.S.E (Europese vereniging van zeepfabrikanten).  
  • Voorzitter Limburgs Schutterij Museum Steyl.
  • Voorzitter comité van aanbeveling Tegelen200.
  • Bestuurslid S.A.S. (adviesorgaan Oud Limburgse Schutters Federatie).
  • Lid Garde Tegeliers.
  • Lid Tegelse Ondernemers Club.
  • Lid Rotary Reuver Meerlebroek

De hobby’s van Henk zijn rally rijden (Nederlands Kampioen in 1983 en 1998), hardlopen en hockeyen. 

Bekijk hier de video van de bedrijfspresentatie.

Juryrapportage

Zijn eigenwijze karakter heeft Henk Vossen, eigenaar en directeur van de Helichem Groep in Belfeld, in het zijn jeugd nog weleens in de problemen gebracht. Echter in zijn loopbaanontwikkeling bleek juist dit zijn kracht te zijn.

Het nieuwe pad maken door het als eerste te bewandelen, heeft hem via verschillende werkgevers uiteindelijk volledig in het ondernemersvak doen rollen. “Volledig” omdat hij bijvoorbeeld ook als werknemer van Océ zijn eigen ondernemersactiviteiten ontplooide om daarmee, op zeer slimme wijze, zowel zijn werkgever als hemzelf ervan te laten profiteren. Het was echter diezelfde werkgever die hem verder inspireerde om ook zelf die rol te willen gaan vervullen. Plezier in je werk is daarbij belangrijkste. Dat plezier heeft hij zelf dan ook altijd gehad en heeft hij op zijn medewerkers weten over te brengen, maar altijd onder de randvoorwaarde van “profit’.

Ondanks dat Henk bij het grote publiek vaak meer bekend is als rallyrijder, oud voorzitter van de Tegelse hockeyclub, vooraanstaand Steylenaar of kartrekker van het Schutterijmuseum, is hij veel meer dan dat. Meerdere bedrijven heeft hij overgenomen en daarmee toekomstperspectief geboden. Samen met zijn Fox-kids zorgt hij dat ook continuïteit gewaarborgd is en dat zijn medewerkers op hem kunnen blijven vertrouwen en bouwen.

Henk toont zich, nog altijd zeer ambitieus en lijkt daarmee zijn actieve carrière nog lang geen vaarwel te gaan zeggen. Als privat label producent in schoonmaakartikelen en handelspartner in grondstoffen voor vele grote cosmetica en chemie bedrijven zal de Helichem groep daarom altijd een vooraanstaande partij zijn in de groot Venlose economie.